joi, 20 decembrie 2012

Stimaţi utilizatori !
Vă invităm să vizitaţi expoziţia ANIVERSĂRI, dedicată poetului și prozatorului german Heinrich Heine, romancierului şi dramaturgului  german Heinrich Böll şi inginerului francez Alexandre Gustave Eiffel.
Christian Johann Heinrich Heine, poet și prozator german, (n. 13 decembrie 1797, Düsseldorf  – d. 17 februarie 1856, Paris). A fost unul dintre cei mai semnificativi poeți germani și reprezentant de seamă al liricii romantice universale. Lirica sa reflexivă este marcată de o originală subiectivitate, fiind subordonată deopotrivă fanteziei și reveriei romantice, dar și înclinației către ironie, autoparodie și umor. A exercitat o puternică influență asupra literaturii germane.
Bibliografie selectivă

  • Auf Flügeln des Gesanges
  • Gedichte, 1821
  • Lyrisches Intermezzo, 1822 (Intermezzo liric)
  • Tragödien, nebst einem lyrischen Intermezzo, 1823
  • Reisebilder, 1826-31 (Imagini de călătorie)
  • Die Harzreise, 1826 (Călătorie în Harz)
  • Ideen, das Buch le Grand, 1827
  • Englische Fragmente, 1827
  • Buch der Lieder, 1827 (Cartea cântecelor)
  • Französische Zustände, 1833
  • Zur Geschichte der neueren schönen Literatur in Deutschland, 1833
  • Die romantische Schule, 1836
http://ro.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Heine

Heinrich Theodor Böll, Romancier și dramaturg  german (n. 21 decembrie 1917 – d. 16 iulie 1985) a fost unul dintre cei mai proeminenți scriitori germani de după cel de-al doilea război mondial. Heinrich Böll a fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1972.
Bibliografie selectivă
  • Der Zug war pünktlich (Trenul a ajuns la timp), 1949
  • Das Vermächtnis (Testamentul unui soldat), scrisă 1948 - 1949; publicată 1981
  • Wanderer, kommst du nach Spa (Străine du vorba Spartanilor), 1950
  • Die schwarzen Schafe (Oile negre), 1951
  • Nicht nur zur Weihnachtszeit (Crăciunul de mai multe ori pe an), 1951
  • Wo warst du, Adam? (Și tu unde ai fost, Adame?), 1951
  • Der Engel schwieg (Îngerul tacut), scrisă 1949 - 1951; publicată 1992
  • Und sagte kein einziges Wort (Să nu mai spui nici-un cuvânt), 1953
  • Haus ohne Hüter (Casa fără paznici), 1954
  • Das Brot der frühen Jahre (Pâinea anilor de inceput), 1955
  • Irisches Tagebuch (Jurnal irlandez), 1957
  • Die Spurlosen (Persoane dispărute), 1957

Alexandre Gustave Eiffel, inginer francez (n. 15 decembrie 1832Marmagen – d. 27 decembrie 1923Paris) este  cunoscut în special pentru realizarea Turnului Eiffel care îi poartă numele.

Podul Eiffel, Ungheni
Podul feroviar de peste Prut de la Ungheni a fost construit în perioada 1876-1877, după proiectul arhitectului francez Gustave Eiffel. Podul a fost deschis pe 9/21 aprilie 1877.

vineri, 23 noiembrie 2012

Aniversările lunii Noiembrie

Stimaţi utilizatori!

Vă invităm să vizitaţi expoziţia ANIVERSĂRI, dedicată prozatorului Jonathan SWIFT - 345 ani de la naştere şi dramaturgului Eugène Ionesco - 100 ani de la naştere.


Jonathan SWIFT  (30 noiembrie  1667 - 19 octombrie 1745) a fost un scriitor englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai realismului din prima perioadă a iluminismului englez. Caracterizat print-un stil șlefuit și o gândire dominată adesea de o aspră mizantropie, Swift a devenit cunoscut mai ales prin opera sa satirică "Gulliver's Travels" ("Călătoriile lui Gulliver", 1726). Sursa: Wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Swift

Colecţia de Carte rară a Bibliotecii universitare bălţene deţine o ediţie bibliofilă,  Jonathan SWIFT, Călătoriile lui Gulliver,  Ch. 1980,  legată în piele cu imprimare aurită. Lucrarea  conţine 14 gravuri autografe tipărite de pe plăci de aramă în atelierul graficianului Ilie Bogdesco.


Linkuri utile

Eugen Ionescu (26 noiembrie 1909 - 28 martie 1994) cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului şi membru al Academiei Franceze.

Opera lui Eugen Ionescu a constituit obiectul a zeci de cărți și sute de studii, teze de doctorat, colocvii internaționale, simpozioane și festivaluri. Nici didactic, nici moralizant, antisentimental și anticonvențional, teatrul lui Ionescu este un teatru-joc, un joc adevărat, deci liber și straniu, pur și sincer, provocator, un lanț pasionant, vertiginos și în toate direcțiile.
Recunoscut, admirat, jucat în întreaga lume Eugène Ionesco, împreună cu Samuel Beckett, a revoluţionat teatrul după război, cu al său delirant comic irezistibil.
Cele mai cunoscute piese ale lui IONESCU: Cântareaţa cheală, Scaunele, Lecţia, Ucigaş fără simbrie, Rinocerii, Setea si foamea, Regele moare). Sursa: Wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_Ionescu
Linkuri utile:
http://www.ionesco.org/vie.html

luni, 12 noiembrie 2012

IN MEMORIAM: Marcel-Valentin-Louis-Eugène-Georges Proust


Pe data de 18 noiembrie se împlinesc 90 de ani de la trecerea în eternitate a lui Marcel-Valentin-Louis-Eugène-Georges Proust (10 iulie 187118 noiembrie 1922) romancier, eseist și critic francez, cunoscut mai ales datorită romanului În căutarea timpului pierdut (À la recherche du temps perdu), operă monumentală de ficțiune a secolului XX, publicată de Gallimard în șapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani. 

În sala de împrumut nr 4 Documente în Limbi Străine a fost vernisată expoziţia IN MEMORIAM: Marcel-Valentin-Louis-Eugène-Georges Proust
Linkuri utile

luni, 5 noiembrie 2012

Lucrări noi ale universitarilor bălţeni în colecţia Oficiului Documente în Limbi Străine

Colecţia Oficiului s-a completat cu noi documente semnate de universitarii bălţeni:
Gheorghiţă, Liliana. Aspecte discursive ale comicului în limba franceză / Liliana Gheorghiţă ; Univ. de Stat din Moldova, Catedra Filologie Fr. ``Grigore Cincilei`` ; Univ. de Stat "A. Russo" din Bălţi, Catedra Filologie Fr. - Ch. : CEP USM , 2012. - 222 p. - ISBN 978-9975-71-204-0
             Comicul – abordare teoretică
             Axiologia şi praxiologia comicului
             Discursul comic
             Tipologia textelor
             Structura ierarhică a comicului

Dialogues Francophones / Ludmila Cabac, Margareta Abramciuc, Diana Vrabie [et al.] ; com. de red.: Ludmila Cabac, Nina Crivceanschi, Mariana Chirita. - Bălţi : [S.n.] , 2012 (Tip. din Bălţi)- ISBN 978-9975-4278-9-0: .
Vol.1, 2012. - 267 p. - Bibliogr. ascunsă ;
Civilizaţie franceză
Literatura franceză - critică literară
Franța și Principatele dunărene
Promotori ai culturii franceze în spațiul românesc 


Achiziţii noi în Colecţia Bibliotecii a se vedea AICI
http://issuu.com/bibliotecastiintificauniversitaraba/docs/exp_achizitii


Acces gratuit la baza de date eBook Academic Subscription

În atenţia utilizatorilor Bibliotecii!
Consorţiul REM oferă acces gratuit pînă pe 30 noiembrie la baza de date eBook Academic Subscription 
Acces la toate bazele de date oferite în spaţiile Bibliotecii a se vedea AICI

Expoziţia CIVILIZAŢIA CONTINENTULUI EUROPEAN ŞI AMERICAN

Stimaţi utilizatori, 
Vă invităm să vizitaţi expoziţia vernisată în sala de lectură nr. 4 Documente în Limbi Străine cu genericul CIVILIZAŢIA CONTINENTULUI EUROPEAN ŞI AMERICAN”. Printre documentele expuse menţionăm: Analele Universităţii din Craiova. Ser. Ştiinţe Filologice. Limbi străine aplicate, Culturologia lingvistică de Elena Dragan, Dictionnaire de la civilization egyptienne, Dictionnaire de la civilization grecque de Guy Rachet, Dictionnaire de la civilization romaine de Jean-Claude Fredouille,The history of the Idea of Europe, A Brief introduction to British History and Civilization de Oana Godeanu, American Studies (a man. on civilization) de Natalia Sîrghi, Coup d’oeil sur la civilization. La France dès origines juscqu’à nos jours, Civilización de España. Les Artes de Mihai Chirilă, Curso de civilización española de Sebastián Quesada Marco, Una storia dei Romeni, Der große Kulturführer Deutschland, Tatsachen über Deutschland; Revistele: National Geographic, Speak Out, Welcome to Moldova, Rumanisches Panorama, Polish Culture=Польская культура, Polonus.

joi, 18 octombrie 2012

Google marchează 161 de ani de la prima ediţie a romanului "Moby Dick" | Ultimele stiri RSS, Stiri online

Google marchează 161 de ani de la prima ediţie a romanului "Moby Dick" | Ultimele stiri RSS, Stiri online

Scriitoarea Hilary Mantel, prima femeie care castiga de doua ori prestigiosul premiu Man Booker in valoare de 50.000 lire sterline - Cultura - HotNews.ro

Scriitoarea Hilary Mantel, prima femeie care castiga de doua ori prestigiosul premiu Man Booker in valoare de 50.000 lire sterline - Cultura - HotNews.ro

http://ro.wikipedia.org/wiki/Premiul_Booker

Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2012

PremiulNobel pentru Literatura pe anul 2012 a fost decernat autorului chinez Mo Yan, a anuntat joi, la Stockholm, Academia suedeza, juriul apreciind lucrarile acestuia "de un realism halucinant, in care imbina povestile populare, istoria si contemporanul".
Mo Yan (57 de ani), cel mai important scriitor chinez contemporan, si-a castigat notorietatea internationala cu romanul "Sorgul rosu" (1987). Volumul a fost tradus in limba romana in 2008, la Humanitas Fiction. Ecranizarea omonima a romanului, regizata de Zhang Yimou, a fost recompensata cu Ursul de aur la Festivalul de Film de la Berlin in anul 1988. Autor prolific, Mo Yan a publicat peste optzeci de povestiri si zece romane, cele mai cunoscute fiind: "Cantecele usturoiului din Paradis" (1988), "Treisprezece pasi" (1989), "Tara vinului" (1993), "Tate mari si solduri late" (1995), "Mesteru-i din ce in ce mai amuzat" (1999), "Patruzeci si una de bombe" (2003), "Obosit de viata, obosit de moarte" (2006). Romanele si povestirile sale au fost traduse in numeroase limbi, iar cateva au fost ecranizate. 
Mo Yan a fost recompensat cu prestigioase premii nationale si internationale, culminand cu Nobelul pentru Literatura in 2012.
"Mo Yan", care inseamna "Nu vorbi!", este un pseudonim. Numele sau adevarat este Guan Moye
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-13393534-premiul-nobel-pentru-literatura-2012-fost-acordat-scriitorului-chinez-yan.htm

Aniversări

Expoziţii:
Günter Grass, prozator - 85 de ani de la naştere (16 oct. 1927)
Pierre Athanase Larousse, lexicograf - 195 de ani de la naştere (23 оct. 18173 ian. 1875)


vineri, 5 octombrie 2012

World Teachers’ Day

        În Sala de Împrumut nr. 4 a fost organizatîă  expoziţia de carte „Ziua Mondială a Pedagogului“, desemnată la 5 octombrie anul 1994 şi marcată în peste 200 de state ale lumii. 
"Pedagogia e ştiinţa frunţilor descreţite şi a inimilor deschise. Pentru a apropia de persoana ta, pentru a le insufla încredere în tine, pentru a le da curaj în înfruntarea greutăţilor drumului pe care vrei să-i direcţionezi, trebuie să fii mereu surâzător, să porţi aureola seninătăţii".  (Gheorghe Ionescu)




joi, 4 octombrie 2012

Expoziţia „Cele mai frumoase cărţi ale Germaniei 2012“ este expusă în sala nr 8 pentru profesori, Oficiul Documente în Limbi Străine

Stimaţi utilizatori!
Vă învităm la expoziţia „Cele mai frumoase cărţi ale Germaniei 2012“  organizată de Ambasada Germană Chişinău, Institutul Goethe Bucureşti şi Fundaţia Buchkunst la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo“, începând cu data de 27 septembrie  2012
Expoziţia este amplasată în Oficiul Documente în Limbi Străine, sala de lectură nr. 8, et. 3.
În cadrul expoziţiei are loc Victorina de întrebări şi răspunsuri „Cele mai frumoase cărţi ale Cermaniei 2012”. Premii: Cărţi cu imagini şi vederi din Germania!





luni, 1 octombrie 2012

joi, 27 septembrie 2012

26 septembrie – Ziua Limbilor Europene

În Sala de lectură nr. 4, Documente în Limbi străine a fost vernisată expoziţia Multicolorul Limbilor pe Continentul European  dedicată Zilei Limbilor Europene, marcată pe 26 septembrie. Au fost expuse circa 70 documente (cărţi de referinţă, literatură metodică, reviste) în limbile engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă, poloneză, portugheză, greacă, bulgară, cehă, maghiară.
 
 
 
 Ziua Limbilor Europei este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții. Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valorea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajînd învățarea lor. Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. De atunci, în fiecare an, la 26 septembrie, în fiecare din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătorește Ziua limbilor vorbiteÎn Europa se vorbesc 23 de limbi oficiale. Acestea sînt: bulgară, cehă, daneză, olandeză, engleză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, maghiară, irlandeză, italiană, letonă, lituaniană, malteză, poloneză, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă şi suedeză. Există și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. 

Mai multe informaţii:
http://www.coe.int/t/dg4/linguistic/JEL_en.asp  -  Website dedicated to the European Day of Languages(EDL) -  site dedicat Zilei Europene a Limbilor;
http://www.ecml.at/  - The European Centre for Modern Languages - Centrul European al Limbilor Moderne (Graz, Austria);
www.europass.cedefop.eu.int – Europass al Uniunii Europene;
www.coe.int/minlang - Charter for Regional or Minority Languages - Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare.