vineri, 23 noiembrie 2012

Aniversările lunii Noiembrie

Stimaţi utilizatori!

Vă invităm să vizitaţi expoziţia ANIVERSĂRI, dedicată prozatorului Jonathan SWIFT - 345 ani de la naştere şi dramaturgului Eugène Ionesco - 100 ani de la naştere.


Jonathan SWIFT  (30 noiembrie  1667 - 19 octombrie 1745) a fost un scriitor englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai realismului din prima perioadă a iluminismului englez. Caracterizat print-un stil șlefuit și o gândire dominată adesea de o aspră mizantropie, Swift a devenit cunoscut mai ales prin opera sa satirică "Gulliver's Travels" ("Călătoriile lui Gulliver", 1726). Sursa: Wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Swift

Colecţia de Carte rară a Bibliotecii universitare bălţene deţine o ediţie bibliofilă,  Jonathan SWIFT, Călătoriile lui Gulliver,  Ch. 1980,  legată în piele cu imprimare aurită. Lucrarea  conţine 14 gravuri autografe tipărite de pe plăci de aramă în atelierul graficianului Ilie Bogdesco.


Linkuri utile

Eugen Ionescu (26 noiembrie 1909 - 28 martie 1994) cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului şi membru al Academiei Franceze.

Opera lui Eugen Ionescu a constituit obiectul a zeci de cărți și sute de studii, teze de doctorat, colocvii internaționale, simpozioane și festivaluri. Nici didactic, nici moralizant, antisentimental și anticonvențional, teatrul lui Ionescu este un teatru-joc, un joc adevărat, deci liber și straniu, pur și sincer, provocator, un lanț pasionant, vertiginos și în toate direcțiile.
Recunoscut, admirat, jucat în întreaga lume Eugène Ionesco, împreună cu Samuel Beckett, a revoluţionat teatrul după război, cu al său delirant comic irezistibil.
Cele mai cunoscute piese ale lui IONESCU: Cântareaţa cheală, Scaunele, Lecţia, Ucigaş fără simbrie, Rinocerii, Setea si foamea, Regele moare). Sursa: Wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_Ionescu
Linkuri utile:
http://www.ionesco.org/vie.html

Niciun comentariu: