Stimaţi utilizatori!
Vă invităm să vizitaţi expoziţia Curente literare vernisată în sala de împrumut nr. 4, Oficiul Documente în Limbi Străine, unde veţi găsi informaţie utilă despre:
· Literatura franceză - secolul XVII: Charles Perrault, scriitor – 385 de ani de la naştere
· Romantismul englez - secolul XIX: George Gordon Noel Byron, al VI-lea Baron Byron, poet – 225 de ani de la naştere
· Romantismul francez - secolul XIX: Stendhal, scriitor – 230 de ani de la naştere
Charles Perrault (12 ianuarie1628 — 16 mai 1703) a fost un poet francez, scriitor de proză şi povestitor, membru al Academiei Franceze, care a avut un rol de frunte preponderent în disputa literară, cunoscută sub numele de „Cearta dintre antici şi moderni”. Devine celebru prin poveştile lui pentru copii: Contes de ma mère l'oye, Barbă albastră (poveste), Tom Degeţelul (1697: Poveştile mamei mele gâsca). Încântătoarele poveşti din Mama Gâscă au fost scrise ca să-i distreze pe copiii lui. Poveștile lui reprezintă versiunea modernă a unor povești populare aproape uitate, repovestite de Perrault într-un stil simplu şi firesc.
Romantismul (numit şi Perioada Romantică) a fost o mişcare artistică, literară şi intelectuală apărută în Europa pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, atingând apogeul pe la începutul anilor 1800. Romantismul s-a manifestat în forme diferite în diferitele arte şi a marcat în special literatura şi muzica. Când curentul a ajuns în şcoli, au apărut critici împotriva idealizării de către acesta a realităţii. Datorită acestor critici a apărut mişcarea care va da naştere realismului.
Romantismul a apărut prima dată în literatura germană concomitent cu apariţia clasicismului şi interacţionând cu acesta. La sfârşitul secolului al 18-lea a apărut şi în literatura engleză, iar în anii 1820 în literatura franceză şi rusă.
Tema centrală a romantismului este idealul şi dorinţa de libertate, individul şi autoexplimarea sunt promovate în prim-plan.
Linkuri utile:
George Gordon Noel Byron, al VI-lea Baron Byron (22 ianuarie 1788 – 19 aprilie 1824) este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi romantici englezi, alături de Percy Byshe Shelley şi John Keats, contemporani ai săi. Printre cele mai cunoscute opere ale sale sunt poemele narative Pelerinajul lui Childe Harold şi Don Juan. Cel din urmă a rămas incomplet din pricina morţii poetului.
Stendhal, pe numele său adevărat Henri-Marie Beyle (23 ianuarie 1783 – 23 ianuarie 1842), a fost un scriitor francez renumit pentru fineţea analizei sentimentelor personajelor sale şi pentru lipsa intenţionată de sensibilitate a stilului său. Stendhal este probabil cel mai apreciat romantic francez în zilele noastre din acea perioadă, dar el se află într-o relaţie complexă cu romantismul, fiind notabil pentru perspectiva lui psihologică penetrantă ale personajelor sale şi realismul său, calităţi rare în romanele aparţinând curentului romantic. Ca un supravieţuitor francez al retragerii Napoliene din Moscova în 1812, recurge în mică măsură la fantezii despre eroism şi aventură, şi ca Goya el este adesea văzut ca un precursor al realismului. Lucrările sale cele mai importante sunt Le Rouge et le Noir ( Roşu şi Negru, 1830) şi La Chartreuse de Parme (Castelul de Parma, 1839).
Linkuri utile:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu